La transmissió familiar

La importància de transmetre la llengua en l’àmbit familiar


Obrim un nou cicle d’actes en línia Coneixem el món de… parlant sobre la revitalització del català


La UNESCO considera la transmissió lingüística intergeneracional com un dels factors cabdals que asseguren la vitalitat d’una llengua. Com es transmet el català? Està en perill? Dissabte passat 5 de març Maria Antón i Álvarez de Cienfuegos (Aix-Marseille Université) va parlar sobre aquestes qüestions en l’acte en línia que encetava el nou cicle de Coneixem el món de…, organitzat per l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes en col·laboració amb el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.

A la xarrada vam poder revisar la situació actual de la llengua catalana des de dades quantitatives a diverses zones catalanoparlants. Davant del perill de desaparició del català, especialment en àrees com la Catalunya Nord i a l’Alguer, és possible capgirar la situació a partir de la revernacularització. Cal transmetre el català als nostres fills i filles perquè la llengua sobrevisca.

També vam poder debatre sobre la discriminació lingüística, la mancança d’estudis sobre transmissió familiar de la llengua al País Valencià o la baixa autoestima dialectal dels parlants de català a l’Alguer i a la Catalunya Nord. De fet, la doctora Maria Antón i Álvarez de Cienfuegos farà el pròxim 11 de març una conferència en línia sobre el sistema educatiu bilingüe a la Catalunya Nord i les actituds lingüístiques dels alumnes al congrés YEELP.

No vas poder acudir i vols veure tot l’acte? L’enregistrament és accessible per a tots els socis i sòcies de l’AJILLC! Si encara no formes part d’aquesta associació, pots fer-te’n soci des d’aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1GRi9z-9nYL9PP-RU0teYUF0VuoDjiLSIghPjnrL1zBg/edit?ts=5b924e55