La UNESCO considera la transmissió lingüística intergeneracional com un dels factors cabdals que asseguren la vitalitat d’una llengua. Com es transmet el català? Està en perill? Dissabte passat 5 de març Maria Antón i Álvarez de Cienfuegos (Aix-Marseille Université) va parlar sobre aquestes qüestions en l’acte en línia que encetava el nou cicle de Coneixem el món de…, organitzat per l’Associació de Joves Investigadors en Llengua i Literatura Catalanes en col·laboració amb el Servei de Política Lingüística de la Universitat de València.
A la xarrada vam poder revisar la situació actual de la llengua catalana des de dades quantitatives a diverses zones catalanoparlants. Davant del perill de desaparició del català, especialment en àrees com la Catalunya Nord i a l’Alguer, és possible capgirar la situació a partir de la revernacularització. Cal transmetre el català als nostres fills i filles perquè la llengua sobrevisca.
També vam poder debatre sobre la discriminació lingüística, la mancança d’estudis sobre transmissió familiar de la llengua al País Valencià o la baixa autoestima dialectal dels parlants de català a l’Alguer i a la Catalunya Nord. De fet, la doctora Maria Antón i Álvarez de Cienfuegos farà el pròxim 11 de març una conferència en línia sobre el sistema educatiu bilingüe a la Catalunya Nord i les actituds lingüístiques dels alumnes al congrés YEELP.
No vas poder acudir i vols veure tot l’acte? L’enregistrament és accessible per a tots els socis i sòcies de l’AJILLC! Si encara no formes part d’aquesta associació, pots fer-te’n soci des d’aquest enllaç: https://docs.google.com/forms/d/1GRi9z-9nYL9PP-RU0teYUF0VuoDjiLSIghPjnrL1zBg/edit?ts=5b924e55