Jornades d'estudis: Escriptura i traducció 

Crida a la participació a les Jornades d’estudis

Escriptura i traducció al s. XXI: el català i les altres llengües

 

Call for participation alle Giornate di Studi

Scrittura e traduzione nel s.XXI: il catalano e le altre lingue

 

(CAT-Unistrasi, Siena, 4-5 març 2024)

 

 

L’Associació de Joves Investigadors en llengua i literatura catalana (AJILLC) i el Centre d’Estudis Catalans CAT (Università per Stranieri di Siena-l’Institut Ramon Llull) co-organitzen unes Jornades d’estudis dedicades a l’escriptura i la traducció al s. XXI (el català i les altres llengües) i us conviden a respondre a aquesta crida.

 

L’objectiu de les Jornades és analitzar i dialogar sobre la producció escrita més contemporània, abordar-ne les aproximacions específiques de la crítica i la recerca i copsar-ne les principals tendències, així com les dificultats que poden sorgir quan es treballa amb un període tan proper i encara en construcció. En definitiva, pretenem crear un espai de trobada per a crítics i estudiosos de les escriptures des del principi del segon mil·lenni fins l’actualitat.

 

El segon objectiu de la trobada és el d’establir lligams amb estudiants i investigadors/es del camp de la catalanística de fora del domini lingüístic, en aquest cas Itàlia, i de treballar plegats en l’estudi de la llengua i la literatura catalana ‒una tasca compartida amb el Centre d'Estudis Catalans (CAT) de la Università per Stranieri di Siena. Aquest Centre neix a la primavera del 2023, fruit de la col·laboració amb l'Institut Ramon Llull amb l'objectiu de consolidar els estudis catalans a Siena i a Itàlia i de cultivar l'intercanvi cultural entre aquestes dues ribes de la Mediterrània.

 

Les línies temàtiques de les Jornades són:

 

-        La traducció d’obres en català o al català d’autors/es del segle XXI

-        L’estudi crític d’obres en llengua catalana publicades a partir de l’any 2000

-        L’estudi comparatiu entre obres catalanes i italianes modernes

-        L’estudi i la recepció recent de la literatura catalana a Itàlia i viceversa

 

Aquesta crida es dirigeix especialment a joves i novells interessats en els estudis catalans (estudiants de grau i de màster, doctorands/des i postdocs) d’Itàlia, dels Països catalans i d’arreu.

 

Els resums de les comunicacions podran ser escrits en català i italià (de manera excepcional, la comunicació es podrà dur a terme en una altra llengua si el Comitè organitzador ho aprova) amb una extensió màxima de 300 paraules. La data límit per a l’enviament és el 6 de novembre del 2023 a ajillc.activitats@gmail.com; cal trametre el títol de la proposta, un resum o breu descripció del contingut i una breu nota biogràfica del comunicant. La durada prevista de les comunicacions seleccionades és de 20 min.

 

Els comunicants rebran un certificat d’assistència i de participació.

 

Data: 4-5/03/2024.

 

Institució amfitriona:

Università per Stranieri di Siena – Centre CAT d’Estudis Catalans (Unistrasi/Institut Ramon Llull). Piazzale Carlo Rosselli, 27/28 (Siena).

https://www.unistrasi.it/1/728/Centro_Studi_Catalani_CAT.htm

 

Organitza:

Associació de Joves Investigadors en llengua i literatura catalana (AJILLC)

CAT- Centro di Studi Catalani dell’Università per Stranieri di Siena

 

Col·labora:   

Associació Italiana d’Estudis Catalans (AISC)

 

Direcció de les jornades:

Comitè científic: Maria Antón (UPF), Meritxell Matas (UB), Júlia Ojeda (UOC), Andrea Pereira (UAB), Júlia Rocas (UAB), Laura Sellés (UA), Cèlia Nadal (Unistrasi). 

Comitè organitzador: Maria Antón (UPF), Meritxell Matas (UB), Júlia Ojeda (UOC), Andrea Pereira (UAB), Júlia Rocas (UAB), Laura Sellés (UA), Cèlia Nadal (Unistrasi).